Hőszigetelés kivitelezése és kereskedelme garanciával

Transzparens szigetelésű falak

A másnevén átlátszó szigetelésnek nevezett szigetelés lényege, hogy a külső falat olyan szigeteléssel látják el, mely a napsugarakat átengedi, mely a falazatra jut.

Ezt a felületet a hőszigetelőréteg határolja, így a napból származó energia a kisebb ellenállású közeg, a falazat felé indul meg, mely nagy hőtárolóképességű. Téli időszakban olyan hőmennyiség is összegyűlhet, hogy a falazatnak hőnyeresége lesz, de mindenesetben csökken a hőveszteség.

Az elnyelő felület hőmérséklete elérheti akár a 70 fokot is, ám ez csak rövid időn keresztül áll fent, a hőmérséklet időben változó. Beton, vagy téglafal esetében a belső felület hőmérséklete 25 fok körül alakul.

A külső felületet azonban a nyári hőségben védeni kell a túlzott hőterheléstől. Ez mgoldhatü árnyékoló rendszerrel, vagy különleges, hőhatásra sötétedő üvegezéssel, vagy pedig szellőztetéssel.

A hőszigetelés készülhet üvegből, polikarbonátból, vagy akrilüvegből is. Négy típusát különböztetünk meg:

  • A homlokzat síkjával párhuzamosan elhelyezett fóliák:  Levegő réteg alakul ki közöttük, a fóliák kis emissziós képességű bevonattal vannak ellátva.
  • A homlokzat síkjára merőleges,  a végükön nyitott kapilláris csövekből álló struktúrák: Ezt a megoldást alkalmazzák a leggyakrabban. Uv álló polikarbonátból, vagy akrilüvegből készülnek. Vastagsága általában 100 mm.
  • A habosított akrilüveg stuktúrák: Ennél a kivitelnél nem alakul ki légmozgás, így konvektiv hőátszármaztatás sem.

A szigetelés tulajdonságai itt sem függetlenek egymástól. Mind a hővezetési ellenállás, illetve a napsugárzásátbocsátó képesség függ a szigetelés vastagságától. Meg kell viszont jegyezni, hogy a sugárzásátbocsátási tényező a nap besési szögtél is függ. A hab formájú szigetelőanyagok esetében a rétegvastagság növelésével csökken a napsugárzástátbocsátó képesség is. A homlokzatra merőlegesen elhelyezkedő sturktúrák napsugárzásátbocsátó képessége nagyobb, mint más szigetelőanyagok esetében. Utóbbi esetében már 60 mm szigetelés is elegendő lehet.

A szigetelés a falra ragasztással rögzül, de elérhető szigetelőpanel formályában is.  Utóbbi esetében egy keretszerkezetben helyezkedik el a szigetelés, illetve az üvegezés.

A szigetelés vastagságának növelésével a hőszigetelési képesség nő, de a napsugárzást áteresztő képesség csökken. A vastagság általában 10 cm környékén van.

A szigetelést üveggyöngyöt tartalmazó áttetsző szigeteléssel is vakolhatjuk. Noha kevesebb energiát nyerünk ezzel a megoldással, mégsincs szükség túlmelegedés elleni védelemre. A ház megjelenése ezzel az áttetsző vakolattal „hagyományossá” tehető, de az áttetsző szigetelés új, modern megjelenést kölcsönözhet házunknak.

Ez a szigetelési mód eléggé költséges, de az idő előrehaladtával, és az energiaárak növekedésével biztosan tért fog hódítani.

Ha a külső falban hőhidak rejtőznek ,akkor a hőmérséklet változás gondot okozhat. Hiszen ott a hőmérséklet más lesz, mint a többi ponton, hőmozgások alakulnak ki, melyek repedéseket okozhatnak.

Ahogy fent már említettük, a falazat aránylag magas hőmérsékletet ér el, mely a téli hőérzetünket nagyban javítja.

Napkollektorok

A sík kollektorok

A lakóépületekben  az alkalmazási lehetőségek a következőek:

  • Fűtés rásegítés
  • Melegvíz előállítása
  • Medencefűtés

A napkollektorok rendszerek részei:

Legfőbb része egy speciális mikro prizmás hőedzett üveg, mely a napsugárzás 92%-át átenged, illetve fő része még az úgynevezett abszorber, mely egy rézlemez, melyen a hőátadóközeg csővezetékrendszere helyezkedik el.  Ennek hatékonysága a besugárzott napsugár elnyelési hányadától függ.  Az abszorber hőmérséklete akár a 300 celsius fokot is elérheti.

Az elektromos szabályzó

Feladata, hogy érzékelők segítségével  érzékelje a tároló és a kollektorok hőmérsékletét, és ennek alapján működteti a keringtetőszivattyút.

Szerelési egység

Egyben tartalmazza ak eringetőszivattyút, illetve minden ellenőrző, biztonsági egységeket.

Tágulási tartály

Ez a tartály fagyálló folyadékkal van feltöltve, a zárt rendszerben a folyadék tágulását egy membrános tágulási tartály teszi lehetővé.

A csővezetékek

Rézből készült, szigetelőanyaggal ellátott csövek, melyek a nagy UV terhelést, illetve hőmérsékletet elviselik.

A melegvíz tároló pedig tárolja a a kollektorok által előállított energiát.

A napkollektorok elhelyezése rendszerint a tetőn történik, 45 fokos dölésszögben, déli tájolással.